♥ It's all about me ♥

My photo
Sydney, NSW, Australia
♥ Daughter of Tn Hj IR Ishak Hj Omar & Hjh Fatimah Hj Ab Rasid ♥ 2nd child syndrom alert ♥ Pre-mature Sept baby, 1985 ♥ Strong LIBRA character ♥ Happily married to Capt Amar Ab Aziz 10.11.12 ♥ Proud Ummi to Nur Raudhah Amar ♥ Citizen of MYR ♥ PR of AUS ♥ Loves exploring extraordinary things to gain extraordinary experience di bumi Allah ni ♥ So much in love with eXtreme activities - adrenaline junkie - an Advanced OW Diver, a qualified solo freefaller, bungy, rafting, and the list goes on :) ♥ Independent ♥ Obsessed with travelling due to parents' genetics ♥ Visited 42 countries so far ♥ USA 26 states ✓ Mexico ✓ Europe -15 countries ✓ Australia ✓ New Zealand - Nth & Sth Islands ✓ Asia ✓Asia Pacific ✓ Malaysia - Semenanjung most of the places; islands ✓Sabah ✓ Brunei ✓ Labuan ✓ Middle East, Jordan✓ Arab Saudi (Ramadhan 1995) Jeddah, Madinah, Mecca ✓ Alhamdulillah 2nd Call Ramadhan 2013 + UAE - Dubai & Abu Dhabi✓Umrah 3rd call Jan 2015 Africa✓ Egypt✓ Bali & Makassar✓ South America- 8 countries✓ China (covered 4 cities), HK, Macau✓ Fiji ✓ ♥ Personality: Strong ENTJ! ♥ You may judge me with anything, do I look like I care? Nah ♥ Live Life to the Fullest ♥

Sunday, July 10, 2011

Pengajaran Mengenai Berhutang ~

Oh, sempena dh nak bulan pose ni, Shairah nak sharing ahh skit mende2 ni. Ye la pengajaran buat kite manusia yg PELUPA aka NASA in Arabic kn! Esp kepada penghutang2 kat luar sana tu yg lupa diri. Time ssh jalan pijak semut pun tak mati. Mcm2 janji manis, lepas tu lupa. Bak kata orang, if dh nak mati tu hampir2 nazak dah pun. Nk mintak tolong, bukan main. Baik mati je kn.. Tp dunia ni hanya sementara.

Again NASA aka PELUPA. Byk makan semut kot mase kecik. Tak pun mmg dah dasar perangai mcm tu. Oh, kalau mak bapak pun dh begitu, komfem tempias perangai busuk tu kat anak2. In the blood la katakn. 

>> "Hutang wajib dibayar walau tidak dituntut". Tp if mulut dah janji nk bayar, lagi la berlipat ganda kewajiban membayar hutang tu kn. Alah manusia, cakap je. Buatnya tidak. Iskh3. Ya Allah, semoga Engkau membalas lah ape2 yg patut kat orang2 mcm ni. Back to basic, pelajarilah hukum hakam Islam ni.

>> "Bile janji tak ditepati, itu adalah sebahagian tanda2 org munafik" ~ kesian kot kalau tergolong dlm org munafik ni.. Dh la perangai buruk, busuk and hodoh, hubungan ngn Allah tak dijaga, ni lagi la hubungan dengan manusia.. Jijik, buruk, kotor perangai mcm tu. Selagi lah orang camni hidup, mmg satu zuriat and keturunan and darah daging dia akan tetap perangai buruk ! Lagi baik anjing kurap tepi jalan tu daripada manusia yang tak kena budi, ada akal, tapi letak kat kepala lutut.. 

>> Selalu time bile jenazah diusung keluar pak imam akan ckp, mintak halal itu ini, blh tuntut dgn ahli keluarga yang lain.. Tp if hutang ngn ahli keluarga pn berlambak.. Haha.. Nak tuntut celah mane, belah mane? Baik2 sblm terlambat ni

>> “Matilah dalam keredhaan Allah, husnul khatimah, dapat mengucap dua kalimah syahadah, tiada hutang, dalam keimanan, membawa hati yang sejahtera dalam keadaan rindu kepada Allah swt dan Rasullullah, Muhammad SAW”. Sesame la kite check ye diri kite ni berhutang ke tak.. Ukurlah baju di badan sendiri. If tak mampu buat cara tak mampu. Tak payah la nk struggle nk show off sane sini. Makan nk class. Tp poket sendiri kosong. Eh penuh, penuh ngn harta and duit orang. BUAT APE!! DUIT HARAM la if tak reti bahasa.

>> Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya (Ya Allah, cpt2 la ko tunjuk) :

i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya. (Ha, sbb ni la tibe2 je lesap, dgn duit2 sekali lesap. tp x sedar diri)

ii. Hidup mereka tidak mendapat keredhaan dan keberkatan Allah. (Alah, mane dorang kesah mende2 ni, if not dari dlu lagi tak de la asyik berutang je)

iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim(Mmg sgt zalim dh pun. Patu muka dorang tembok sbb buat derk, mcm x de mende berlaku. Bodoh btol)

iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima. (Mane la dorang nmpk amalan dorang. Nama pn dh dikaburi dgn duniawi. Reti berhutang, pk berhutang, cmne nk pinjam duit je reti. Yg lain slip sudeh)

>> Sabda Rasul S.A.W.

Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya).(Riwayat Ibnu Majah)

>> Sabda Rasul S.A.W. lagi


Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.(Riwayat Baihaqi)

Wallahua'lam..
Ya Allah, aku serahkan kepadaMu untuk menghadapi orang2 cmni.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails