♥ It's all about me ♥

My photo
Sydney, NSW, Australia
♥ Daughter of Tn Hj IR Ishak Hj Omar & Hjh Fatimah Hj Ab Rasid ♥ 2nd child syndrom alert ♥ Pre-mature Sept baby, 1985 ♥ Strong LIBRA character ♥ Happily married to Capt Amar Ab Aziz 10.11.12 ♥ Proud Ummi to Nur Raudhah Amar ♥ Citizen of MYR ♥ PR of AUS ♥ Loves exploring extraordinary things to gain extraordinary experience di bumi Allah ni ♥ So much in love with eXtreme activities - adrenaline junkie - an Advanced OW Diver, a qualified solo freefaller, bungy, rafting, and the list goes on :) ♥ Independent ♥ Obsessed with travelling due to parents' genetics ♥ Visited 42 countries so far ♥ USA 26 states ✓ Mexico ✓ Europe -15 countries ✓ Australia ✓ New Zealand - Nth & Sth Islands ✓ Asia ✓Asia Pacific ✓ Malaysia - Semenanjung most of the places; islands ✓Sabah ✓ Brunei ✓ Labuan ✓ Middle East, Jordan✓ Arab Saudi (Ramadhan 1995) Jeddah, Madinah, Mecca ✓ Alhamdulillah 2nd Call Ramadhan 2013 + UAE - Dubai & Abu Dhabi✓Umrah 3rd call Jan 2015 Africa✓ Egypt✓ Bali & Makassar✓ South America- 8 countries✓ China (covered 4 cities), HK, Macau✓ Fiji ✓ ♥ Personality: Strong ENTJ! ♥ You may judge me with anything, do I look like I care? Nah ♥ Live Life to the Fullest ♥

Monday, January 25, 2010

Kisah Accident Dengan Wombat

Hari ni dorang blk. Time flies too fast. By the time I published this blog, lagi 1 hour je dorang akan touch down kat KLIA. Malaysia dalam kul 2040hr / Aussie 2340hr. Semalam 24 January was supposed to be the last day for them. Few days kat Canberra before balik to Sydney. Tapi tu la, ada je menda nak dijadikan memory kan.
*Canberra Rex Hotel - Siap2 nk balik. 
Masing2 toye sebab ngantuk! *


 Kitaorg push off from Canberra Rex Hotel at 445am. Hoping nak sampai Sydney dalam 0800hr. Flight kul 1540hr so it would be ample time untuk final packing and maybe singgah gi kedai Corelle.  Tapi apa kan daya, dalam pukul 0530hr, my Bro terlanggar Wombat. To be honest Shaira tak perasan, rupanya Ajan and her mom memang perasan. Untuk elak dari panik, langgar je instead of elak :( . Mula2 tak de apa2, tapi tiba2 macam kabur je. Tu my bro decided bukak tingkap. Alih2 nampak asap keluar and ada red light keluar. Sah kereta overheated!

Terus pull over (memang cuak gila, takut lah). Nampak macam ada leakage, but tak sure air ke minyak. Barang2 angkut letak belakang kereta sikit. Kitaorg terus call Thrifty (Car Hire nya company for Roadside Assistant). Semua okay cuma kitaorg tak ingat la the nearest signboard kan. Mana la perasan even memang tau few kilometres sebelum kitaorg stop tu, ada few stop point. Ajan and her mom were standing dekat tepi Hway hoping for someone to stop while Shaira on the phone telefon la mana2 contacts yang patut. Memang blur mula2 sebab 5 pagi kot!. My bro pulak try jalan backwards tengok2 the nearest signboard, tapi tak berjaya sebab jauh sangat.  

*Kereta itu & kami di tepi Highway*
 

*Saya yang selalu cool! Dah selalu travel, 
mcm2 dah experience dilalui, semua nye caused by others*

*lil kazen, Nabilah yang omsix nk blk. haha*
 

Alhamdulillah ada this one Aussie guy (cute la gak. ha3), Sam, dia stop juga and tengok keadaan kereta. He mentioned that menda yang leakage tu air je bukan minyak. So not a big hassle. Then Shaira and sepupu, Nabilah followed him. Kitaorg U-turn la balik tengok the nearest signboard. Lega dapat tengok Gurney VC Stop Area and Lake Georges Wineries. Terus call balik Thrifty! Tapi nak buat hal, boleh pulak kredit abis time tu. Again, pinjam Sam nye phone la call.  The signboards were about 2 KMS from tempat kitaorg stop. Later, Sam continued his journey and kitaorg tunggu Roadside Assistance. Dorang kata dalam 20-40 minutes, but close to 90 minutes gak lah.

Lepas tu NRMA (insurance company for Thrifty datang). Grey, he contacted Thrifty to find out for solution, what to do from there. Sebab kereta tu tak boleh jalan, memang kena panggil tow truck. Tapi dorang ni mcm bodoh2 jugak, dah sah2 kereta tu tak boleh jalan bila Shaira call, bawak je la tow truck kan. ha3.. Grey teka la langgar apa, tp kitaorg masa tu diam je tak cakap apa. When they asked, Shaira just cakap, "We hit and heard something, but we don't know what is it". Kelaka je, masa dengan Sam, time kitaorg borak2, spot on dia teka Wombat. Dia pun cakap, "Yeah, I saw one huge Wombat lying on the road". Shaira replied je, "Well, that's us!".

Kes Tow Truck tu, ermm kitaorg kena tunggu lagi. We were told that tow truck tu hanya boleh bawak 2 orang. So Grey call Taxi untuk pick up another 3 passengers. Ada ke taxi sampai dulu. Shaira and Nabila tinggal dengan kereta sebab tunggu tow truck. Ada la dalam 90 minutes. Memang cuak jugak la. Sbb kat Federal Highway tu, berdua je perempuan~ But selamat ni bukan Malaysia and hari dah siang.
*Tow Truck*

 *Sah memang wombat tu gemuk*
Tow truck datang so kitaorg pergi ke Canberra airport as it was the nearest location untuk drop kan kereta tuh. Tow truck tu besa! blh bawak 2 kereta ++. Tinggi lak tu view, kitaorg usha2 gak la if nampak Wombat yang kena langgar on the other side of the road. Tapi tak dapat sangat sebab 'divider' aka bushes mengganggu. On the way tu nampak Wombat yang digilis oleh truck and juga kangaroo. I was thinking, erkk mcm ni ke wombat tu ended up. But the driver cakap tak. Yang hancur tu if kena gilis. Kereta kecik tak sampai mcm tu.
*Lil cute yellow car & intai2 from Tow Truck*


Sampai je airport, driver tu drop kan Shaira and Nabila, kereta pun ditarik ke location dorang. Kitaorg dh tak tau nak wat per kat airport tu. So tanya la orang Thrifty. Mula2 mcm gaduh sikit gak ngan my Bro. Ye la. Shaira kena isi form, report itu ini. Kalau tak dah settle. But alhamdulillah, rupanya dorang bagi new replacement car. Yang kelakanya, dekat paperwork kata Bay 88. Kitaorg excited la sebab Bay 88 tu kereta dia besar sikit. Rupanye hampeh, Bay 82 lah. Takkan la dah crash satu car, replacement car lagi besa. hahahaha. Time ni dalam kul 1000hr.
*Bye lil cute yellow car*


*Accident form - hit animal - Wombat*

*Kete baru! Manufacture Date Jun 09. Yg Yellow tu Oct 2008*



Finally, drove back to Sydney. Few things kena settlekan, hantar kereta and amik new MAS tickets. Before that masa tunggu Roadside Assistance, kitaorg dah call MAS untuk tukar ticket. We were informed that nak tukar ticket tu FOC. Well, 3x kot orang tu cakap FOC. So lega lah kan. Tapi ada issue gak. Jap gi Shaira cerita.

Sampai Sydney, dalam 1500hr. Terus drop Ajan, Mama Ajan and Nabila. Shaira and bro pegi airport hantar kereta. Kena bayar $391 for the damage. Selamat lah Shaira learnt from my 2007 lesson. (Masa tu first time rent kereta kat sini. Road Trip kat Tassie la. Tup3, bumper macam broke down sikit. Bukan salah kitaorg pun. Few grand gak la melayang sebab tak amik insurance). Moving forward, memang sewa kereta, Shaira akan maximum cover. Otherwise, if tak amik excess cover, kitaorg kena bayar $ 5582.50. Lagi sakit.
*Paperwork*

Lepas settle kereta, Shaira and bro pergi International Terminal nak amik new ticket. Kitaorg kena bayar $500 untuk tukar 4 tikets. Confirm Shaira melenting. Dah kata tak bayar apa2. Shaira call balik MAS Malaysia, untuk clarify. Tapi well, you know la. SERVICE dorang macam mana. sucks giler. Called 3 times kot. Kena put on hold 15 minutes without knowing what's happening. call balik tak de org angkat. They are just a pain in the arse lah. That's why i HATE MAS. Baik SIA. seboleh2 try la elak travel ngn MAS!! Even travel ngn Business / First Class pn, kita yang bayar, masuk lambat kecoh2. Blah la luh..

Ended up, orang MAS call centre kata kena bayar $526 untuk 4 tickets. WTF la kan. Kat terminal $500, ni lagi mahal. Dah la mula2 kata FOC. Sebab dah penat ulang alik and malas nk argue, nanti kang mulut ni habis semua keluar, Shaira bayar je dulu $500 tu. 


Akhirnya ~ Dalam pukul 1900hr, Sampai umah. Terus TIDUR sampai 0400hr. Penat tak penat nye la kan.
 
Hari ni Shaira half day sebab penat settlekan menda2 ni. Masa final kemas2, baru perasan, my bro tak jumpa camera DSR dia. Ermm, need to chase that up. Dah call orang Thrifty and they need to check balik. Dorang punya taxi to airport pun dalam kul 1145hr. So Shaira boleh terus balik and siap2 pegi kerja. Tup3, orang office call. Esok Aussie Day 26 Jan. Manager decided nak suruh staffs balik awal dalam 1500hr. Jadi, Shaira dapat terus day off untuk settle apa2 yang patut. Dorang dh gerak pegi Airport, Shaira pun siap2. Sampai airport dalam 1330hr and lunch dalam sejam Subway and Krispy Kreme with Nabila and My Bro. (Ajan and her mom dah masuk sebab nk settlekan hal Duty Free).


 

Yes, one day semalam memang drama ~ Apa2 that added to my travelling experience lah ~ Yang penting jangan gelabah and calm ! Incident semalam jugak, really breaking my nerves, a lil bit frustration and so on. Tapi tu la orang kata, blood is thicker than water. So memang sedih bila dorang balik. Missing u guys already ~!!

Sunday, January 17, 2010

Entry yang Sedih = Erti kehidupan (Buat Wanita di Luar Sana)

Last beberapa hari, Shaira belajar something totally new in my life. Tak pernah pun rasa akan came across mengenai hal ini. Alkesahnya, peristiwa seorang rakan yang Shaira turut2 sangat bersimpati. Sumpah ada satu malam, memang menitik dan berderai manik2 mataku ni. Tak sangka dalam dunia serba moden ni ada lagi peristiwa macam ni. To cut long things short, after member ni 4 bulan mendirikan masjid, ada peristiwa hitam yang berlaku apabila In Law dia datang ‘membawa pulang’ isteri dia tanpa pengetahuan dia. Bayangkan betapa pilu dan hancurnya hati seorang suami bila balik dari bekerja tengok rumah hamper kosong, isteri tak ada, barang2 pun banyak yang tak ada.

Buat seketika, si suami terkesima. Bila si suami ke rumah In Law, kena halau pulak tu. Dah la jauh tu. Driving dlm 3-4 jam. Mana perginya si isteri yang selama ni si suami sanggup menerima dia, mempertahankan segala caci murka orang2 lain. Dah la selepas macam2 dh dia buat, even mase dh engaged and kahwin (Lebih2 tak yah cerita la kan. Biar Shaira je yang tau. Taip lagi karang, berderai balik manik2 mataku).

Sebagai perempuan, especially yang dah bergelar isteri, tidakkah dia tahu selepas bernikah, dia seharusnya patuh kepada arahan suami. Nak buat apa sekali pun perlukan keredhaan suami . Bukan simply2 buat macam tu. Nusyuz namanya tu. Apa yang Shaira sedih sangat sebab baru je 4 bulan bernikah. Kenapa tak dari awal2 lagi si isteri dan In Law tu buat decision. Dimana prinsip yang si isteri katakan, susah senang sama2 kan. Patu sekarang menyusahkan orang. Kenapa sebagai seorang isteri tak boleh bertegas kepada ibu bapamu. Pertahankanlah masjid yang dibina.

Kepadamu teman, tabahkan hati. Selalu dengar orang kata, kalaulah aku setabah Nur Amina (from Nur Kasih). Ataupun setabah Sumayyah. Tapi kes ni memang Shaira sangat2 bersimpati. Shaira tahu, dalam masa terdekat ni – less than 2weeks M terpaksa ke Mahkamah Syariah settlekan apa2 yang patut. Peristiwa setahun sebulan yang lalu bagi Shaira masih fresh dan kalau Shaira lah, mmg tak setabah M.  But last few night story memang eye opener. Bagus juga kan nak bagi nasihat untuk couple2 luar sana tu, if gaduh2 kecik, tak yah la nak kencang sgt2. Bayangkan if masa couple pun boleh macam2 nk jadi, lagikan dah bina masjid and nak mempertahankan selama2nya.

So kepada mereka yang bergelar perempuan, samada bakal tunangan or isteri orang, dah jadi tunang orang or isteri orang, renung2 kan lah. Untuk yang masih couple, no comment. Maybe masih tak terasa sebab baru initial stage. Dah till now, renung2kan lah. Wallahua'lam. Yang baik2 tu semuanya dtg dari Allah dan yang buruk itu dtgnya dari diri yang serba lemah ni. Kalau laki yang buat hal tu, Shaira tak tau la kan..




Sunday, January 10, 2010

Few Day After 2010 = Shopping Nyer Attitude Tak Pernah Berubah. Ha3

Alhamdulillah. Rasa beginning of 2010 ni banyak new and exciting things happened. Tak kisah la in terms of Work or Studies ;) . Hopefully, more and more excellent things to follow too ! 

Just few stories nak share ~ Attitude Shopping yang tak pernah berubah! Initially memang tak de niat pun. Alkesahnya, I've been aiming for this shoe sejak last few weeks lagi ~ Hoping masa Boxing Day murah la kan. Tp tak!Tetiba, Friday during lunch time, I decided to go to Pitt Street Mall and I saw Country Road tengah ada 25% Sales Off from Reduced Price. Ape lagi, masuk terus aim kat tempat kasut! Suprisingly, Shaira tak jumpa pun that shoe, tapi ada satu yang ala-ala sama. Terus amik size (tau sebab dah pernah try) memang Well Done! I decided to take White! RRP was $109.00, Red Label $49.95. Bila pergi bayar pergh turun lagi price dia to $37.45.. Happy !

Before balik, another round Shaira buat kat kedai tu. Jeng3x, ternampak this shoe yang Shaira nakkkk sangat. Beberapa ketika ku terkesima depan kasut tu, mengenangkan size memang my size and ada duaaaaa je. Try and belek, Shaira pun "Hurm tak pe la. Dah ada satu". Tup3x, pusing another round. "Argh tak boleh jadi, last two kot!" .Lepas tawaf kali ke 2, I grabbed that shoe and terus bayar. Again RRP was $129, Red Label $69.95, tapi bila bayar $52.45.

Suka gila! Bak kata office mate , "Yeah Shaira. That's your lunch".
*Ni la Shoes nye*

 

But I am even more excited sebab Papa tolong belikan 4 pairs of shoes from Vincci! Spoke to few friends, ramai yang macam impress sebab Papa sanggup belikan barang2 for myself (tapi duit dibayar tau. bukan kirim air liur je). Papa memang best, sanggup pergi pasar, shopping centres and beli barang2 rumah. Papa bagus buat decision and tak semestinya rely on Mama.

Papa memang tak pernah hampakan Shaira if nak kirim apa2 from Malaysia. Mainly Food, Toiletries and Buku~ Biarlah apa pun Shaira list barang untuk dibeli, including women's stuffs, Papa memang tetap OK je. Lg best, pilihan and taste Papa lagi gempak. Teringat peristiwa back few years bila kirim Papa beli something, lagi terror kot Papa pilih !! Tq Papa and Mama. I Love You.


Finally, semalam tak de la spectacular things jadi but just chilling out with the kiddos ~Went to Sydney Music Festival. Pictures yet to be uploaded sebab super duper penat. Arrived home at around 4am. Ni pictures lepas siap2 nak pergi Festival tu! What I love about Summer is, masa ni la sangat bagus untuk berbonding. Maklum lah, tak ramai yang stay masa Summer. So boleh catch up with old mates and kenal2 new mates.


More entries to come. Weh bila nak post entry memasak ni. List semua sudah ada. I can't wait! Adik, Cousin and Junior (with her Mama) are coming over Down Under 13 Jan. Weekend baru jumpa. Next entry ... to be continued ... Maybe mengenai my secret activity that I've been involved since early December ;)

Sunday, January 3, 2010

♥ Selamat Tahun Baru Masihi 2010 ♥ Tinta Penaku Pembuka 2010 ♥


Wah2. Tak sangka pulak dah masuk 2010. Masih ingat lagi dulu mase nk Y2K. Semua orang resah gelisah. Macam2 persoalan timbul. Masa tu zaman IT kinda new and ramai risau macam mana la technology nak cope dengan 2000. Selama ni semua nye system dalam tahun 56, 92, 93 etc etc smpi la 99. Tapi Alhamdulillah, 2000 tak de issue. Boleh je system ni nak adjust to 00, 01 dan seterusnya sampai la 09. Now dah 10. 

Bila masuk Tahun Baru, semua orang akan ada azam dan resolutions baru. Tahun ni agak kelainan sikit sebab Shaira tak sambut New Year kat luar pun, just depan lappy je. Ha3. Let's combo our 'realisitic' resolutions with Maal Hijrah, Insya Allah ♥  

Antara my azam tahun ni : 

♥ Mantapkan skill driving - Dah dekat 5 tahun kot ada full license, tp still sengal2 ubi nk driving. Nak buat macam mana, kurang percayaan daripada parents. But at least driving kat Highway or Jalan luas not an issue ;) 

♥ Nak start memasak kembali - time dulu kat Melbourne ada Zera sangat rajin tolong dia. Zera terrer gila masak, buat kuih memang terbaik! Tapi ni dah sorang2 memang malas. Rupanye oven kat my unit ni boleh guna la. Bukan apa, suka gila tengok Sist Rai. She's only 23, this year and now studying Medic, tapi skill memasak dia gila mantap! Rai, nanti akak refer your blog ek untuk cuba2 resepi. Blog dia best, sampai 369 followers tu. 

Another help will be from Mama. Aish, Mama gempak kot masak2. Lagi2 buat Kek, Kuih and Meals. Dulu tengok buku resipi yang Mama belajar masa kat UK, pergh tebal2 buku resipi tu (dulu Mama ikut Papa gi Study kat Portsmouth. Kawen kat sana. so Mama jadi surirumah utk Papa and lagi 5 housemates Papa).  Selalu balik Msia memang kesempatan la tengok buku resepi yang dh berusia 30 tahun lebih !! . Tapi diriku ni, iskh ape punya anak la tak nak mewarisi.  

Tak sempat (alasan). Shaira sekarang ni Kerja Full Time and Study pun Full Time. Agak susah la. Dulu dengan Zera, Mesra.Net la teman memasak terbaik. Ha3. Tapi berazam, tiap2 weekend akan cuba masak. Insya Allah mulai weekend depan. Lepas kemas Oven kat rumah ni ha. Tapi susah gak, sebab next 5 weeks in a row, kena entertain visitor yang datang. Haish, tak pe kena pandai curi masa. 

♥ Dah tak nak susah kan diri sendiri untuk orang lain lagi. Enough is enough. Selama ni orang cakap Shaira hati terlalu lembut, mudah sangat kesian kat orang. Fine, mulai this year, HELL NO la. Kadang2 kena selfish sikit.  Orang tak kisah kan diri kita, buat ape nk susah2 kan. 

♥ Nak rajin update blog (macam ada banyak masa je kan). Ni baru nak masuk bulan ke  9. Serious sejak Keje dan Study Full Time, agak terkontang kanting juga dengan masa. Sampai weekend, rasa nak chillax je. Tengok TV, Wayang, Bowling, Chat and that's it. Tak pe la, ni final year of my Master Studies. Tapi lepas sedikit transformation dalam blog ni, macam ada spirit and semangat baru. Hurm, maybe Shaira banyak spent and share stuffs on Facebook rather than blog kot. Tu banyak updates on FB rather than blog ;D
♥ Try to be the person that I used to be ;) . In a good way lah ~ 


Hope orang ramai tak keliru apa beza Azam atau Resolusi atau Things To Do, sebab nampak macam sama. Well bagi Shaira, Azam atau Resolusi ni berpanjangan and kena istiqamah. While Things To Do, its just like a timeline for yourself. Insya Allah


>Mengharapkan Yang Terbaik Untuk Masa Depanku<



>Seasons May Change Winter to Spring<




>Out of the Darkness and Into the Sun<


>But I Won't Forget All the Ones That I Love<

I'll take a Risk, Take a Chance,
Make a Change and Breakaway~!!

Related Posts with Thumbnails