♥ It's all about me ♥

My photo
Sydney, NSW, Australia
♥ Daughter of Tn Hj IR Ishak Hj Omar & Hjh Fatimah Hj Ab Rasid ♥ 2nd child syndrom alert ♥ Pre-mature Sept baby, 1985 ♥ Strong LIBRA character ♥ Happily married to Capt Amar Ab Aziz 10.11.12 ♥ Proud Ummi to Nur Raudhah Amar ♥ Citizen of MYR ♥ PR of AUS ♥ Loves exploring extraordinary things to gain extraordinary experience di bumi Allah ni ♥ So much in love with eXtreme activities - adrenaline junkie - an Advanced OW Diver, a qualified solo freefaller, bungy, rafting, and the list goes on :) ♥ Independent ♥ Obsessed with travelling due to parents' genetics ♥ Visited 42 countries so far ♥ USA 26 states ✓ Mexico ✓ Europe -15 countries ✓ Australia ✓ New Zealand - Nth & Sth Islands ✓ Asia ✓Asia Pacific ✓ Malaysia - Semenanjung most of the places; islands ✓Sabah ✓ Brunei ✓ Labuan ✓ Middle East, Jordan✓ Arab Saudi (Ramadhan 1995) Jeddah, Madinah, Mecca ✓ Alhamdulillah 2nd Call Ramadhan 2013 + UAE - Dubai & Abu Dhabi✓Umrah 3rd call Jan 2015 Africa✓ Egypt✓ Bali & Makassar✓ South America- 8 countries✓ China (covered 4 cities), HK, Macau✓ Fiji ✓ ♥ Personality: Strong ENTJ! ♥ You may judge me with anything, do I look like I care? Nah ♥ Live Life to the Fullest ♥

Monday, January 25, 2010

Kisah Accident Dengan Wombat

Hari ni dorang blk. Time flies too fast. By the time I published this blog, lagi 1 hour je dorang akan touch down kat KLIA. Malaysia dalam kul 2040hr / Aussie 2340hr. Semalam 24 January was supposed to be the last day for them. Few days kat Canberra before balik to Sydney. Tapi tu la, ada je menda nak dijadikan memory kan.
*Canberra Rex Hotel - Siap2 nk balik. 
Masing2 toye sebab ngantuk! *


 Kitaorg push off from Canberra Rex Hotel at 445am. Hoping nak sampai Sydney dalam 0800hr. Flight kul 1540hr so it would be ample time untuk final packing and maybe singgah gi kedai Corelle.  Tapi apa kan daya, dalam pukul 0530hr, my Bro terlanggar Wombat. To be honest Shaira tak perasan, rupanya Ajan and her mom memang perasan. Untuk elak dari panik, langgar je instead of elak :( . Mula2 tak de apa2, tapi tiba2 macam kabur je. Tu my bro decided bukak tingkap. Alih2 nampak asap keluar and ada red light keluar. Sah kereta overheated!

Terus pull over (memang cuak gila, takut lah). Nampak macam ada leakage, but tak sure air ke minyak. Barang2 angkut letak belakang kereta sikit. Kitaorg terus call Thrifty (Car Hire nya company for Roadside Assistant). Semua okay cuma kitaorg tak ingat la the nearest signboard kan. Mana la perasan even memang tau few kilometres sebelum kitaorg stop tu, ada few stop point. Ajan and her mom were standing dekat tepi Hway hoping for someone to stop while Shaira on the phone telefon la mana2 contacts yang patut. Memang blur mula2 sebab 5 pagi kot!. My bro pulak try jalan backwards tengok2 the nearest signboard, tapi tak berjaya sebab jauh sangat.  

*Kereta itu & kami di tepi Highway*
 

*Saya yang selalu cool! Dah selalu travel, 
mcm2 dah experience dilalui, semua nye caused by others*

*lil kazen, Nabilah yang omsix nk blk. haha*
 

Alhamdulillah ada this one Aussie guy (cute la gak. ha3), Sam, dia stop juga and tengok keadaan kereta. He mentioned that menda yang leakage tu air je bukan minyak. So not a big hassle. Then Shaira and sepupu, Nabilah followed him. Kitaorg U-turn la balik tengok the nearest signboard. Lega dapat tengok Gurney VC Stop Area and Lake Georges Wineries. Terus call balik Thrifty! Tapi nak buat hal, boleh pulak kredit abis time tu. Again, pinjam Sam nye phone la call.  The signboards were about 2 KMS from tempat kitaorg stop. Later, Sam continued his journey and kitaorg tunggu Roadside Assistance. Dorang kata dalam 20-40 minutes, but close to 90 minutes gak lah.

Lepas tu NRMA (insurance company for Thrifty datang). Grey, he contacted Thrifty to find out for solution, what to do from there. Sebab kereta tu tak boleh jalan, memang kena panggil tow truck. Tapi dorang ni mcm bodoh2 jugak, dah sah2 kereta tu tak boleh jalan bila Shaira call, bawak je la tow truck kan. ha3.. Grey teka la langgar apa, tp kitaorg masa tu diam je tak cakap apa. When they asked, Shaira just cakap, "We hit and heard something, but we don't know what is it". Kelaka je, masa dengan Sam, time kitaorg borak2, spot on dia teka Wombat. Dia pun cakap, "Yeah, I saw one huge Wombat lying on the road". Shaira replied je, "Well, that's us!".

Kes Tow Truck tu, ermm kitaorg kena tunggu lagi. We were told that tow truck tu hanya boleh bawak 2 orang. So Grey call Taxi untuk pick up another 3 passengers. Ada ke taxi sampai dulu. Shaira and Nabila tinggal dengan kereta sebab tunggu tow truck. Ada la dalam 90 minutes. Memang cuak jugak la. Sbb kat Federal Highway tu, berdua je perempuan~ But selamat ni bukan Malaysia and hari dah siang.
*Tow Truck*

 *Sah memang wombat tu gemuk*
Tow truck datang so kitaorg pergi ke Canberra airport as it was the nearest location untuk drop kan kereta tuh. Tow truck tu besa! blh bawak 2 kereta ++. Tinggi lak tu view, kitaorg usha2 gak la if nampak Wombat yang kena langgar on the other side of the road. Tapi tak dapat sangat sebab 'divider' aka bushes mengganggu. On the way tu nampak Wombat yang digilis oleh truck and juga kangaroo. I was thinking, erkk mcm ni ke wombat tu ended up. But the driver cakap tak. Yang hancur tu if kena gilis. Kereta kecik tak sampai mcm tu.
*Lil cute yellow car & intai2 from Tow Truck*


Sampai je airport, driver tu drop kan Shaira and Nabila, kereta pun ditarik ke location dorang. Kitaorg dh tak tau nak wat per kat airport tu. So tanya la orang Thrifty. Mula2 mcm gaduh sikit gak ngan my Bro. Ye la. Shaira kena isi form, report itu ini. Kalau tak dah settle. But alhamdulillah, rupanya dorang bagi new replacement car. Yang kelakanya, dekat paperwork kata Bay 88. Kitaorg excited la sebab Bay 88 tu kereta dia besar sikit. Rupanye hampeh, Bay 82 lah. Takkan la dah crash satu car, replacement car lagi besa. hahahaha. Time ni dalam kul 1000hr.
*Bye lil cute yellow car*


*Accident form - hit animal - Wombat*

*Kete baru! Manufacture Date Jun 09. Yg Yellow tu Oct 2008*



Finally, drove back to Sydney. Few things kena settlekan, hantar kereta and amik new MAS tickets. Before that masa tunggu Roadside Assistance, kitaorg dah call MAS untuk tukar ticket. We were informed that nak tukar ticket tu FOC. Well, 3x kot orang tu cakap FOC. So lega lah kan. Tapi ada issue gak. Jap gi Shaira cerita.

Sampai Sydney, dalam 1500hr. Terus drop Ajan, Mama Ajan and Nabila. Shaira and bro pegi airport hantar kereta. Kena bayar $391 for the damage. Selamat lah Shaira learnt from my 2007 lesson. (Masa tu first time rent kereta kat sini. Road Trip kat Tassie la. Tup3, bumper macam broke down sikit. Bukan salah kitaorg pun. Few grand gak la melayang sebab tak amik insurance). Moving forward, memang sewa kereta, Shaira akan maximum cover. Otherwise, if tak amik excess cover, kitaorg kena bayar $ 5582.50. Lagi sakit.
*Paperwork*

Lepas settle kereta, Shaira and bro pergi International Terminal nak amik new ticket. Kitaorg kena bayar $500 untuk tukar 4 tikets. Confirm Shaira melenting. Dah kata tak bayar apa2. Shaira call balik MAS Malaysia, untuk clarify. Tapi well, you know la. SERVICE dorang macam mana. sucks giler. Called 3 times kot. Kena put on hold 15 minutes without knowing what's happening. call balik tak de org angkat. They are just a pain in the arse lah. That's why i HATE MAS. Baik SIA. seboleh2 try la elak travel ngn MAS!! Even travel ngn Business / First Class pn, kita yang bayar, masuk lambat kecoh2. Blah la luh..

Ended up, orang MAS call centre kata kena bayar $526 untuk 4 tickets. WTF la kan. Kat terminal $500, ni lagi mahal. Dah la mula2 kata FOC. Sebab dah penat ulang alik and malas nk argue, nanti kang mulut ni habis semua keluar, Shaira bayar je dulu $500 tu. 


Akhirnya ~ Dalam pukul 1900hr, Sampai umah. Terus TIDUR sampai 0400hr. Penat tak penat nye la kan.
 
Hari ni Shaira half day sebab penat settlekan menda2 ni. Masa final kemas2, baru perasan, my bro tak jumpa camera DSR dia. Ermm, need to chase that up. Dah call orang Thrifty and they need to check balik. Dorang punya taxi to airport pun dalam kul 1145hr. So Shaira boleh terus balik and siap2 pegi kerja. Tup3, orang office call. Esok Aussie Day 26 Jan. Manager decided nak suruh staffs balik awal dalam 1500hr. Jadi, Shaira dapat terus day off untuk settle apa2 yang patut. Dorang dh gerak pegi Airport, Shaira pun siap2. Sampai airport dalam 1330hr and lunch dalam sejam Subway and Krispy Kreme with Nabila and My Bro. (Ajan and her mom dah masuk sebab nk settlekan hal Duty Free).


 

Yes, one day semalam memang drama ~ Apa2 that added to my travelling experience lah ~ Yang penting jangan gelabah and calm ! Incident semalam jugak, really breaking my nerves, a lil bit frustration and so on. Tapi tu la orang kata, blood is thicker than water. So memang sedih bila dorang balik. Missing u guys already ~!!

1 comment:

  1. jangan sedih ye budak cute. they will be back before you know it

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails