♥ It's all about me ♥

My photo
Sydney, NSW, Australia
♥ Daughter of Tn Hj IR Ishak Hj Omar & Hjh Fatimah Hj Ab Rasid ♥ 2nd child syndrom alert ♥ Pre-mature Sept baby, 1985 ♥ Strong LIBRA character ♥ Happily married to Capt Amar Ab Aziz 10.11.12 ♥ Proud Ummi to Nur Raudhah Amar ♥ Citizen of MYR ♥ PR of AUS ♥ Loves exploring extraordinary things to gain extraordinary experience di bumi Allah ni ♥ So much in love with eXtreme activities - adrenaline junkie - an Advanced OW Diver, a qualified solo freefaller, bungy, rafting, and the list goes on :) ♥ Independent ♥ Obsessed with travelling due to parents' genetics ♥ Visited 42 countries so far ♥ USA 26 states ✓ Mexico ✓ Europe -15 countries ✓ Australia ✓ New Zealand - Nth & Sth Islands ✓ Asia ✓Asia Pacific ✓ Malaysia - Semenanjung most of the places; islands ✓Sabah ✓ Brunei ✓ Labuan ✓ Middle East, Jordan✓ Arab Saudi (Ramadhan 1995) Jeddah, Madinah, Mecca ✓ Alhamdulillah 2nd Call Ramadhan 2013 + UAE - Dubai & Abu Dhabi✓Umrah 3rd call Jan 2015 Africa✓ Egypt✓ Bali & Makassar✓ South America- 8 countries✓ China (covered 4 cities), HK, Macau✓ Fiji ✓ ♥ Personality: Strong ENTJ! ♥ You may judge me with anything, do I look like I care? Nah ♥ Live Life to the Fullest ♥

Sunday, January 17, 2010

Entry yang Sedih = Erti kehidupan (Buat Wanita di Luar Sana)

Last beberapa hari, Shaira belajar something totally new in my life. Tak pernah pun rasa akan came across mengenai hal ini. Alkesahnya, peristiwa seorang rakan yang Shaira turut2 sangat bersimpati. Sumpah ada satu malam, memang menitik dan berderai manik2 mataku ni. Tak sangka dalam dunia serba moden ni ada lagi peristiwa macam ni. To cut long things short, after member ni 4 bulan mendirikan masjid, ada peristiwa hitam yang berlaku apabila In Law dia datang ‘membawa pulang’ isteri dia tanpa pengetahuan dia. Bayangkan betapa pilu dan hancurnya hati seorang suami bila balik dari bekerja tengok rumah hamper kosong, isteri tak ada, barang2 pun banyak yang tak ada.

Buat seketika, si suami terkesima. Bila si suami ke rumah In Law, kena halau pulak tu. Dah la jauh tu. Driving dlm 3-4 jam. Mana perginya si isteri yang selama ni si suami sanggup menerima dia, mempertahankan segala caci murka orang2 lain. Dah la selepas macam2 dh dia buat, even mase dh engaged and kahwin (Lebih2 tak yah cerita la kan. Biar Shaira je yang tau. Taip lagi karang, berderai balik manik2 mataku).

Sebagai perempuan, especially yang dah bergelar isteri, tidakkah dia tahu selepas bernikah, dia seharusnya patuh kepada arahan suami. Nak buat apa sekali pun perlukan keredhaan suami . Bukan simply2 buat macam tu. Nusyuz namanya tu. Apa yang Shaira sedih sangat sebab baru je 4 bulan bernikah. Kenapa tak dari awal2 lagi si isteri dan In Law tu buat decision. Dimana prinsip yang si isteri katakan, susah senang sama2 kan. Patu sekarang menyusahkan orang. Kenapa sebagai seorang isteri tak boleh bertegas kepada ibu bapamu. Pertahankanlah masjid yang dibina.

Kepadamu teman, tabahkan hati. Selalu dengar orang kata, kalaulah aku setabah Nur Amina (from Nur Kasih). Ataupun setabah Sumayyah. Tapi kes ni memang Shaira sangat2 bersimpati. Shaira tahu, dalam masa terdekat ni – less than 2weeks M terpaksa ke Mahkamah Syariah settlekan apa2 yang patut. Peristiwa setahun sebulan yang lalu bagi Shaira masih fresh dan kalau Shaira lah, mmg tak setabah M.  But last few night story memang eye opener. Bagus juga kan nak bagi nasihat untuk couple2 luar sana tu, if gaduh2 kecik, tak yah la nak kencang sgt2. Bayangkan if masa couple pun boleh macam2 nk jadi, lagikan dah bina masjid and nak mempertahankan selama2nya.

So kepada mereka yang bergelar perempuan, samada bakal tunangan or isteri orang, dah jadi tunang orang or isteri orang, renung2 kan lah. Untuk yang masih couple, no comment. Maybe masih tak terasa sebab baru initial stage. Dah till now, renung2kan lah. Wallahua'lam. Yang baik2 tu semuanya dtg dari Allah dan yang buruk itu dtgnya dari diri yang serba lemah ni. Kalau laki yang buat hal tu, Shaira tak tau la kan..




No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails