♥ It's all about me ♥

My photo
Sydney, NSW, Australia
♥ Daughter of Tn Hj IR Ishak Hj Omar & Hjh Fatimah Hj Ab Rasid ♥ 2nd child syndrom alert ♥ Pre-mature Sept baby, 1985 ♥ Strong LIBRA character ♥ Happily married to Capt Amar Ab Aziz 10.11.12 ♥ Proud Ummi to Nur Raudhah Amar ♥ Citizen of MYR ♥ PR of AUS ♥ Loves exploring extraordinary things to gain extraordinary experience di bumi Allah ni ♥ So much in love with eXtreme activities - adrenaline junkie - an Advanced OW Diver, a qualified solo freefaller, bungy, rafting, and the list goes on :) ♥ Independent ♥ Obsessed with travelling due to parents' genetics ♥ Visited 42 countries so far ♥ USA 26 states ✓ Mexico ✓ Europe -15 countries ✓ Australia ✓ New Zealand - Nth & Sth Islands ✓ Asia ✓Asia Pacific ✓ Malaysia - Semenanjung most of the places; islands ✓Sabah ✓ Brunei ✓ Labuan ✓ Middle East, Jordan✓ Arab Saudi (Ramadhan 1995) Jeddah, Madinah, Mecca ✓ Alhamdulillah 2nd Call Ramadhan 2013 + UAE - Dubai & Abu Dhabi✓Umrah 3rd call Jan 2015 Africa✓ Egypt✓ Bali & Makassar✓ South America- 8 countries✓ China (covered 4 cities), HK, Macau✓ Fiji ✓ ♥ Personality: Strong ENTJ! ♥ You may judge me with anything, do I look like I care? Nah ♥ Live Life to the Fullest ♥

Sunday, December 27, 2009

2009 Dec - Bulan Saya Shopping Giler2, Pre and Post Xmas Boxing Day !


Tahun 2009 ni merupakan Boxing Day Shaira yg ke 4 di OZ. 2004 Melb, 2005 blk msia summer, 2006 dan 2007 Melb, 2008 sthn blk msia keje after degree and 2009 Syd !! Sebenarnya rasa dah bahang shopping 2 weeks before Boxing Day. Lagi2 kat sini tgh nak Xmas. Culture Xmas ni ad event called Kris Kringle - little Santa bagi hadiah secretly.. Kita akan pilih nama randomly and beli hadiah kat orang tu. Thn ni Shaira involved dengan 2 Kris Kringle kat Office. Kebetulan pulak ada involve Xmas Party kat office. Harbourview Hotel, The Rock.


A week before tu dapat lagi surpise present atas meja masa mula2 smpi office. A box of chocolate. Ni from Faces of Gateway (dia mcm Union society for the company). Pendek cerita, Kris Kringle Shaira dpt 1 shirt and 1 Myer Gift Card.

26 Dec – adalah hari yang ditunggukan. Jeng3. Boxing Day aka Shopping Day ~ sesungguhnya bgn awal utk Subuh and tak blh tidur. Ha3. Ni mesti kes pagi2 kerja 815am-430pm ni. Dah terbiasa. Bila otw nk keluar gi Bondi Junction, ad satu box of Chocolate tergantung kat pintu bilik. Ni dia. Rasanya dari landlord kot.  Suker betul, Milk and White Choc. Mcm tau2 je suker giler White Choc. Ha3.


Then headed to Bondi Junction. Tak sangka byk pulak bus pegi sane. Keluar dlm 11 am by 1140 am dh smpi . Then mula la Hunting barang2 yg nk dibeli. Superb, penuh giler. Masuk je nampak Country Road, aduh dasat. Smpi ad kedai kena queue before masuk. Myer tok sah cite la, mmg super duper padat!

Rasanya each and every level mmg Shaira tak miss. Tp tak de gila2 sgt shopping, sebab before this Shaira dah sikit2 shopping Pre Xmas. Kat Bondi Jct tadi pergh mcm2 ad, End of Year Sales, Half Year Clearance (sbb financial OZ start July abis Jun). Best nyerrr, mmg excited sgt. Pendek kata, ni lah barang2 yg Shaira dpt beli. At last Shaira tak lari dari list barang yg nk di beli. Memang rambang mata beb! Pre dan Post Xmas. Yg berbungkus tu maaf yek, nk bagi kat org. So tak dpt tunjuk. He3. tp tak sangka, tahun ni byk barang dpt from Myer ~
 


 *Barang2 Shopping ALL*
 

Pre Xmas

Post Xmas aka Boxing Day




Malam td jugak pegi AMF Bowling Randwick ngn Peja dan Ezyan. Guess what. good for Ezyan, I just told her once to focus on the middle arrows, and there she goes! Superb! But  ... Peja nye performance jatuh. Ha3. 


1st game, i was d winner, 2nd game, me = 2nd. okay la tu. Beza 1 point je!
 
After that, met my friend Ankit and lepak at  Macker's Barker Street for a while. Geram, how do OZ ppl define late ? Late tu 11pm ke ? Frust betul, AMF Bowling kate tutup Late.  tp Late is 11 pm for them and Normal is 10 pm. WT.. ?? 
ps : need a masseur lah. Lenguh giler angkat barang shopping tadi. haha. Kalah time bawak backpack 15 kg time Euro Trip dulu ~ Well, first time nk puji Sydney sbb Boxing Day sini lagi bes kot compared to Melb. Huhu. Yang penting, Shopping kali ni Shaira tak de amik pic langsung, mmg 100% focus with my Shopping!!~

Friday, December 18, 2009

Sejak semalam bila .....

Sejak semalam bila .... dengar je news Sydney Buses nk strike, terus I got something in my head. Yes, ada reason nak jalan kaki pergi kerja ;) . This Strike disebabkan Union diaorang nk pay rise of $1 per hour. So sebagai mogok, dorang buat lah Strike 24jam mulai 4am - 4am Sabtu. I got the feeling dah something tak kena sebab semalam (Khamis) masa pergi kerja, pagi around 745pm, rasa bus mcm lembab semacam. selalunya 15-17 minit dh smpi office. Tp semalam dkt2 30 minit kot!

Petang after work, Shaira went to Uni (skrg ni buat summer Class sejak awal Dec-akhir Jan stp Monday and Thursday, 6-9pm). Smlm ada presso utk 1st Case Study and now on break for Xmas and NY 2weeks before start blk class 4 Jan.

Habis je seminar dlm 9pm, me and mate tunggu la bus from UNSW nk pergi Taste of Thai. Lama gila tunggu dalam 20 minit, bus 400 tak sampai-sampai. So decided nak amik Uni punya shuttle. Tunggu lama (x sure la bus ni time Summer Class ada tak), 20 minit tak de gak smpi. So kitaorang jalan kaki la dari UNSW pi Randwick Junction melalui High Street (jalan mmg betul2 high and naik bukit). Sampai TOT dlm 1010pm.  Order2 and terus makan. by 1030pm, crystal clear! (ternyata kami mmg lapar).

After Dinner, pergi la AMF Bowling untuk berbowling satu game. Time tu dah 1030pm, AMF tutup pukul 11pm. Bosan betul, padahal Khamis kot! Later on, balik rumah. Malam tadi mmg dh semangat nak bangung awal sebab nak jalan kaki pergi kerja hari ni.

FRIDAY 18-12-2009 

Bangun awal as usual and terus siap2. dlm 7suku gerak keluar rumah. weather not bad. Okay je. Tp forecast shower. Journey from Kensington to City jalan kaki pagi tadi dlm 53 minit. memang drama betul lah. Hujan acah2. sampai 3x bukak payung! Nevertheless, sampai office still awal. Then kerja mcm biasa. Tp hari ni full day Training, so tak de la penat sangat ;)

Pukul 430pm habis Training, i was tossing whether to balik naik Cab, tumpang kawan or jalan kaki. But i decided to walk ! Yes, from 445pm - 540pm jalan lah kaki from Martin Place to home. 55 minit! Sekurang2 nya Shaira exercise. Tapi betul2 lah learn a lesson, imagine kat the other sides of the world, nk jalan kaki pun susah and bahaya. Perang sana sini. I am still Syukur kepadaNya, walaupun jalan kaki, semua dipermudahkan.

So for the next few days, lepak from my Cardio Twister ~_____~ . Indeed, teringat pulak jalan2 kaki time Euro Trip ari tuh. Yerp, I love walking especially for traveling and wouldn't mind doing it every now and then! Thanks to Papa & Mama for the 'jalan kaki' genetics!

Saturday, December 5, 2009

Non-Stop Calls Malam Ni Menyelamatkan Daku Dari Kebakaran...

15 minit yang lalu, (dalam pukul 4.45 am Sydney time = 1.45 am Malaysia time), Shaira tersedar dari jaga disebabkan oleh non-stop calls dari Malaysia. Mula2 malas nk bangun, sebab penat sangat kot. Tidur mlm ni Shaira bukak heater, sebab dlm bilik macam sejuk sikit. Saje nk bagi bilik a lil bit warm. Masa tidur memang ada bau something's burning, ingat kan kenapa, sebab bila fikir, tak de reason ada benda nk terbakar.

Heater tu atas meja study, dia punya screw longgar sket kot. Tp alhamdulillah, sebab non-stop calls yang 'sikit2' annoying tu la, Shaira terselamat. Ni gambar2 dia, minor je, tp if terlena lagi next few hours, memang padah !!


*Tempat terbakar - sikit je*


*Passport Holder - sedih giler, dh ler beli dari Old Trafford time Euro Trip daku*

 *Passport yang kembung sedikit - selamat chip dia okay lagi. Passport yg ke 4 ku ni due expire October 2010, time to renew kot*
 
*Paling sedih - Guess wallet yang nk bagi dekat cousin tersyg*


Krun, if you are reading this Blog, Sorry. Memang akak kena ganti yang lain. huk3. Sedih ;(

Now, its 510am, back to sleep sebab esok full day trip to Great Pacific Drive NSW ala2 Great Ocean Road VIC!

Saturday, November 28, 2009

2009 - Hari Raya Haji - Qurbanku

Assalamualaikum utk semua & Selamat Hari Raya Haji ~!

Tahun ni merupakan kali ke 5 Shaira sambut raya haji di rantauan (Sblm ni 2004,2005,2006,2007). Kali ni merupakan yang paling bermakna sebab for the first time ever, Shaira 'buat Qurban' sendiri. Before this, selalunya Papa & Mama yang buatkan. Raya sini smlm, Jumaat 27 November 2009. Shaira tak sempat solat Raya di Hall, tp smyg kat York St City je sebab Shaira kerja.

Tadi pagi agihan daging Qurban. Rupanya baru tahu macam mana proses dia. Di Malaysian Hall Sydney, ada few meja yang disetup. Tahun ni 4 ekor lembu & 5 ekor kambing tumbang. Shaira amik satu bahagian je. Bila Ustaz Zuhir panggil nama 'pengorban', Shaira pun pegi la dekat kotak yang diaorang dah agihkan.

Super duper terkejut. Banyak kot ! (1 ekor lembu ada 7 bahagian). Daging lembu Shaira1 bahagian & daging lembu ni telah dipotong kepada 7 'cara' - steak, mince, dice & etc. Terkedu seketika sebab 'pengorban' kena divide daging mereka kepada - daging yang nk diambil, nak sedekah & nak makan. Ape lagi, terus panggil Kak Niza mintak tolong dia. ~____~

Ini lah hasilnya. Daging yang Shaira ambil. At least boleh simpan lama. If ada visitors datang senang lah, dah ada stok ~!
 *Back from Malaysia Hall, tada ~ *





*Daging potong biasa*



*Daging boleh buat steak*

 

*Daging untuk sup*







*Daging Mince - favourite untuk buat Bolognese*


*Kambing - ada orang bagi*

 
 
Since balik tadi, rasa macam happy sangat. Fully excited & Syukur Alhamdulillah. Semoga Qurbanku tahun ni diterima. ♥ Dont know y, but rase happy sgt2 & fully satisfied ♥ Syukur Alhamdulillah 4 dis feelings & 4 all d rezeki ♥ "Jika di langit, turunknlah. Jika di bumi, keluarknlah. Jika jauh, dktknlah. Jika dkt, rahmati & berkatiknlah" ♥ Amin ~ ..

Okaylah, nak masak Daging Black Pepper ~___~

Sunday, October 4, 2009

Happy Happy Happy. Alhamdulillah.....


Wah setelah few weeks stressing dgn mcm-mcm, akhirnya ku bahagia dan happy. Alhamdulillah, byk pulak menda-menda elok dtg lately. Yang paling happy ialah recently Syukur dipanjangkan umur lagi. 28 Sept genap 24 thn ^___^. Even birthday tahun ni Isnin, so tak de la havoc sgt pun. Maybe sbb 3 weeks earlier dh dpt hadiah dh kan. Kebetulan pulak 28 Sept tu first day start my new role officially...

But thanks to my office mates sbb ad birthday cake and tak lupa juga pada Emy & Nor. Now sgt happy and lega cause finally, i am reaching to an end of Semester 2. Baru je settlekan final assignment for the Sem then blh focus exam !!...

Btw ad good news, last few weeks juga ad some issues la kan, tp glad dh settle. Like i mentioned, Allah ni Maha Adil Maha Berkuasa. If berada di pihak yang benar and buat benda tak salah, satu hari akan terbukti juga. Yeay, I am glad, What goes around comes around. So, sudah terbukti dan kepada lelaki itu, tanggung sendiri.

Chow !!

Tuesday, September 22, 2009

The meaningful Eid Fitr 2009


Alhamdulillah, finally celebrated Eid Fitr for 2009.Tak sangka ni kali ke 5 Shaira sambut raya di perantauan. first time mase 2004.

2008, i got the chance utk sambut raya kat Malaysia. It was the most meaningful Eid Fitr cause 2008 menyaksikan gabungan satu family yg sudah 7 thn tidak bersatu.. Maklum lah, lepas my sist pergi US 2002, shaira meneruskan tradisi keluarga ke Australia on 2003. Later on 2007, my bro pulak pergi Indo. so mmg tak de la satu family dpt kumpul beramai2.

2008 juga paling bermakna sebab Shaira kerja kat Malaysia, was working with Maxis as their Management associates, joined their Graduate Program. walaupun from 2004-2007 Shaira keje kat Aus, mmg tak berkesempatan nk kasik duit raya kat sepupu sepapat maklum lah jauh ^____^. So sbb kerja kat Maxis, shaira dptlah peluang bg duit raya.. hehe seronok. Time ni bes la sbb in my family, 2008 raya, Papa mama Kak Li and Me bg duit raya kat sepupu sepapat.

Tahun ni i would say, not too bad la kot. tp a little bit sad sbb malam raya i was at uni til 8 pm. had my group discussion earlier. later on went to Emy's house, main masak2 and help her and nor a little bit for their open house on Eid. malam tu mase otw nk gi umah emy, shaira bawak skali rice cooker, ntah la rase penat sgt kot, hampir terkeduk kat atas bas..

Eid - i woke up a bit late cause penat giler a day before. then pegi to UNSW utk smyg raya. Lps tu, back to Emy's house and get ready utk open house dia. yum yum.. in the arvo, Shaira gi Msian hall at 1ish. then called my parents and bro. Ouh thn ni beraya dgn handbag & wallet Bonia yg baru, dan juga Guess watch yang menawan. Baju kebaya ni tak de la purposely utk raya, kain sari pn dapat last year when someone gave to me. So buat je jadi baju kebaya

However at 2pm, i had to push off to Bondi Junction for another group discussion. It went till almost 4pm. Shaira gi Bondi junction dgn baju kebaya lagi kot. haha. at least a reason for me to leave a bit earlier. lepak to msian hall, makan2 and at 5ish headed to Maroubra, Pn Nora's house. ni mencabar gak, from msian hall, we need to take 2 buses to get there. first bus was okay. but yang 2nd tu, gila lah tunggu for almost 45 mins. kebetulan at Fox Studio, ad je baru abis Sport event. mmg few buses, esp route 395 396 397 full gile! lucky us, rezeki, at 545pm, we managed to get a bus..

Pn nora's house - makanan mmg byk tp shaira tak makan snang sbb too full! but i love air sirap and kuih muih. sgt bes! was at pn nora's house for few hours!!.. at 7ish started to push off to emy's house (semua barang shaira for an overnight kat sane) . arrived emy's house at 8ish, borak2 dgn nor and tibe2 lapar. so shaira makan la.. few minutes after that,2 of their neighbours came. Shaira teman nor borak2 ngn dorang. i decided to go back home . mlm tu, tp because of a news (yg initially shaira took for granted) then i decided NOT to go back home.. hehehe

Mlm tu shaira tdo at 9pm kot and straight till 6 ish. wat a short weekend ! around 7 in the morning (yesterday), shaira balik rumah and siap2 utk keje! back to normal life.. okay lah, tgh lunch time, mau rehat dulu..

Btw to all selamat hari raya !!

Saturday, September 19, 2009

Yang dinamakan Rezeki ^___^

Bak kata pepatah, tuah ayam nmpk di kaki,tuah manusia siapa yang tahu kan. he3..This is what i am currently feeling. It's more than 6 months since I arrived Sydney To be honest, mmg smpi skrg pn langsung tak enjoy hidup kat Sydney ni. ntah la. sbb 4 thn dh kat Melbourne kot. Tp what to do, what to say, kadang2 kena beralah and sacrifice untuk orang lain, tp diri sendiri  lak yang tak enjoy. Bosan betul lah. So now, no way lah nk beralah2 or give and take lagi. sebab asyik give je,tak de pulak take.


Lps balik from Europe ari tu, mmg ad sense of urgency gak la utk cari keje. Hari2 mmg duk apply kerja and contact my recruitment agencies. So, satu hari on 20 Aug, i received a call from Agent E to register my interest utk keje temporary for assignments. 

By the way Shaira mmg dlm masa terdekat tak de intention nk kerja Professional. Maklum lah studying lagi. blh pening kepala mana satu nk focus. On 20 Aug, Thursday, Shaira pergi register, then ada la buat testing utk System , computer and other testings. Alhamdulillah, Testings ni semua senang je sbb Shaira dh selalu buat. Muahahah... Tup3, results mmg improve from before. Then, Agency E pun bgtau la dorang ade job opening yang lain and dorang sgt2 berminat untuk hantar resume Shaira. Position ni kat Credit Union. 

My consultant cakap by COB 20 Aug dorang akan bgtau result samada dpt next stage ke tak. Alhamdulillah, Credit Union tu nk arrange interview on 21 Aug the next day. 21 Aug, Shaira pergi Credit Union utk interview. There were 2 of them, Allyson and Kate. Borak2 mcm biasa,finally Shaira tanya la (cewah ni tanya je sbb orang kate if dlm interview u need to have at least 1 question to ask). Tak tau nak tanye ape, I just asked a random question.

"How many candidates are you looking for this position?". Dorang pun respond, "We received 5 resumes and we only called you". 

So dorang pn happy for me to proceed to start work either on 24 Aug (Mon) or 25 Aug (Tue). Now, I need to perform at my best. Ye la can you imagine, someone in a Banking & Financial institution hiring a candidate yang langsung tak de basic in Loans / Mortgages and etc. Ni semua sebab trust and confident yang dorang rase. So i better perform well. This assignment patutnya satu bulan je =)

So Shaira pun start kerja on 25 Aug sbb ad some paperwork dorang nk settlekan. Shaira kerja kat Credit Union ni dkt Loan department.. Yes, mmg tak de background langsung pasal loan2 ni. but i did have some exposure in banking and finance before mase keje Data Entry kat Fiserv + GE Money. So ad la idea on whats going on. Lgpn role Shaira Ez Pz, just process loan applications. je, tak lebih dari tu.. He3.. Role ni 9-5pm, Monday - Friday. then 6-9 pm ,Shaira gi uni (kecuali Friday).


Tp yang best, along the way, Shaira belaja banyak menda, Funding, Approving, Employment and Rental Check, wat documentations and contract, Prepare paperwork and so forth. Tapi tak sangka on the 15 Sep,dorang bgtau dorang nk convert Shaira jadi Permanent =) . Smlm 18 Sep Shaira pegi interview, again with Alyson and Kate, just to find out more about the role and etc. Alhamdulillah, starting 22 Sep, Shaira kerja Full Time.

For me, its not a hassle, sbb tak pening and kerja ni tak de la professional and tak bawak blk rumah. Plus sbb Shaira studying, so just nice la dpt kerja to keep myself busy. Untung juga, sbb permanent ni package dia not bad.. dlm $ 4?,000 per annum + 9 % super, plus 4 minggu annual leave, Ada bonus ape ntah lagi akhir thn. Lg2 skrg ni, byk public holiday, so Public Holiday dorang bayar extra lagi. Hehe. 



 Alhamdulillah, at least Shaira ada something la until Shaira abis Master then dpn. Insya Allah. Skrg ni pun tgh consider nk jadi exchange or transfer student kat Melb.Sbb boring ngn Sydney. Tp tu ler, tup3, rezeki kerja ni pulak. Tu lah kan, apply kerja utk job and company lain, dpt assignment utk job and company lain. last2 ended up good deal kt unexpected place!! Tgk la mcm mana nnt ^___^. Hopefully I will stay long enough & Insya Allah will do the best for my Master studies!.. Its a nice Birthday and Raya presents for myself !

 

Wednesday, September 16, 2009

Missing the 11 days & Melbourne Even More !!!!!


Last 11 Days ....


Recently, I had my Spring Break. Tak de la big deal sgt. Only 1 week. I am so happy. Well after Europe Trip, got another break. Kepala ni mmg fikir holiday je. Study, Study juga. Kerja, Kerja juga. But sometimes kena pampered diri sendiri.



On 4 September, someone came down to Aussie to visit me. For the first week, tak buat ape2 sgt, just lepak2 kt Sydney because I am working despite tgh cuti. Lgpn mmg tak de idea lagi nk pergi mane. Both of us dh pusing hampir satu Aussie dan juga NZ North and South Islands. Mmg smpi dh tak larat berjalan. Tempat2 'main' dh byk smpi. Small towns tak de la nk list, sbb byk sgt. Usually if jalan2 mmg akan road trip , so driving mmg best. Ad peluang singgah small town / dead town / ghost town. Hehehe. Dulu pun mase papa mama dtg 2 kali, first time tu road trip to Canby + Sydney. Second time tu road trip pegi Adelaide. Sgt seronok dan best jalan2 ni.

Memandangkan tengah puasa tak dapat la nk jalan2 smpi ke Uluru tu sebab jauh bangat and cost dia giler mahal. Baik Shaira balik msia. haha.
Dr Queensland - Cairns, Great Barrier Reef, Gold Coast and Brisbane etc etc, New South Wales - North, Paramatta, Byron bay, Sydney etc etc, Tasmania - Hobart, Launceston etc etc, South Australia - Adelaide and the surroundings, Western Australia - Perth, New Zealand - Auckland, Rotorua, Wellington, Christchurch, Mt Hutt, Methven, Dunedin, Queenstown etc ..


So with this visit, terpaksa la spent 1 weeks kat Sydney cause Shaira keje. Selamat la half day so ptg and malam tu dpt visit around Sydney.. Later on Shaira amik leave Friday and Monday. Kitaorg Road Trip to Canby - Melby.

Kitaorg rent car, mcm biasa our favourite supplier - Europcar. Even nk rent car pn, need to be smart and do comparison. Byk suppliers kat sane, u can get tonnes of quotes. The main key, jgn apply directly kat supplier like Europcar, Thrifty and so forth. :)


Kat Canberra, few places kitaorg visit. Just to imbau kenangan lama. Catch up with buddies. From Thursday - Saturday duk kat Canberra. Pergi War Memorial, ADFA, Mt Ainslie Lookout, Civic and etc etc


Then Saturday morning gerak gi Melbourne. Tak sangka betul, Shaira drive 550km ++ to Melby, The journey about 650km. Mmg bes betul lah driving kat sini sbb smbl driving Shaira Mengira how many kangaroos or joeys yg mati kena hit dgn vehicles :( . Adalah dlm dozen kot.


Victoria, You will love every pieces of Victoria. To be specific Melbourne!



Owh how much i miss that place. Kitaorg mmg sgt2 rindukan Melbourne kerana di situlah segala2 nya bermula. The place i grew up with a lot of pengalaman.


A lot of the places that berubah. RMIT - tak de la byk sgt, but still dorang nk buat renovation and make up certain places. Best giler dpt pergi lab . Siap login and print lagi. Tgk2 ad lagi remaining $50.. UNSW tak. Kedekut giler printing. Dh ler School of Business printing mahal. huhu

Telstra Stadium - tmpt plg grand for RMIT sbb graduation kitaorg. Every year mmg kat situ. Usually December, mid, Hari rabu. now the place dah change name to Etihad stadium.


Docklands - tmpt ni mmg cool giler. rupenye Free Circle Tram and Shuttle Bus dah extend smpi ke Docklands. Bes sgt sbb dh ler DFO dkt ngn Spencer street, few minutes away, ad Harbour Town Shopping Centre. The first harbour town Shaira pergi mase kat Gold Coast. Mmg giler heaven shopping!!!


Crown - ni pun wow jugak. kat area atas tu dh byk berubah. teringat pulak first time keje kat Aussie mase Nov 2004 kat KFC crown. now dorang dh extend. byk pulak Bars yg they plan to build. semua food court Mcd, Kfc kat atas dh move to the other side. But i wonder, mane tmpt2 Jays Jays and other clothing outlets pegi.


Food - ni tak yah ckp la.. Bubble Tea terbaik! lagi bes dari Easy way. Breadtop - aduh rindu sungguh roti2 kat sini.


Es Teller - Yummy food! tp makanan dh mahal giler. i miss nasi uduk. dulu $6.50 je kot now dh $9!!!!!

Finally - Unilodge on Swanston.. from Feb 2004 - Mar 2008 shaira duk situ. Now dgr kate unilodge byk berubah. Ad sumber2 mengatakan dorang nk deploy flat screen kat semua unilodge around aussie. rate mahal tu mmg dh. Shaira penah stay sane kat Unilodge on Swanston 1.5 bedrooms , ala2 2 bedrooms tp satu bilik tak de permanent pintu. Per month $ 1308. skrg plg murah $1600+ !! Unilodge on Swanston dh tak de short stay dh. Kalau tau ad hotel . selalu if parents or kawan2 dtg mmg duk unilodge je. dh ler murah. Location pun bgs giler!!


Saturday - Monday kat Melbourne, mmg tak cukup. wish its longer..
But the 11 days were amazing !! Jalan2. Ad org tolong wat assignments and etc..
Nways, bye bye to my Iphone 3G. System barter jap dgn Nokia E75 so my Iphone 3G akan menetap di Malaysia utk sementara waktu sehingga diambil kembali :(


ps : pics are available on FB

Thursday, September 10, 2009

My Latest Precious Gifts.. (Not from Family)


From now on, hanya nk tulis entry yang menarik2 dan best2 sahaja. Enuff dgn kebudak-budakan. Bosan and boring. Well, manusia ni mcm2 ragam and mcm2 gaya. So lantak pi dorang la. As long as takde yang kantoi lagi, tak de yang wat hal lagi sudah. Next time, if ada je menda lagi worst jadi, let it be.

Okay. Enuff of that thing. Before this, I am a huge fan of Teddy bears.! Yes, if orang tanye what do i want, confirm, impromptu Shaira respond TEDDY BEAR!! Exclude request for electronic gadgets cause mcm semua dh cukup and ada.. Alhamdulillah.

Segala macam jenis teddy bear, made in Msia, made in UK, made in US, made in AUS, semua2 ada. Size ranging from sekecik2 jari hingga up to 1.5 metre ^___^ .. Since i was a baby mmg suka teddy bear ni. Malangnya, semua teddy2 bear tu sedang lena kat katil di Putrajaya. Tak larat nk bawak semua blk dtg Aussie.Teddy bear mase papa mama kat UK pn ad!

(Kena godek2 blk gambar kerana each and every teddy bear tu ada kenangan nya.. cewahh)

Setiap dorang ada nama, plg tua berusia 24 thn kot. Plg muda nye umur ada lah 6 bln . Hanya 2 yg ada kat sini because it was a present that someone gave masa kat airport and satu lagi tu lembut mcm beanie. Sgt la selesa untuk buat tidur.

Moving forward tiba2 dh rase enough with teddy bear. Muahaha..
Recently, I got 3 gifts for 3 different occassions. Jeng3x. Sempena Eid Fitr, My becoming birthday and satu lagi rahsia ^___^ . A guess watch, Bonia handbag and wallet.

Tada.. ni dia.. Hopefully with my new gifts, it can reflect my professionalism ah. Malas nk jadi tak mature ni.. Dah berusia and kena think wisely now!




Final entry of geram mode. Lps ni dah taknak. Bosan je..


Next entry pulak mengenai seorang perempuan. Muda from Shaira juge. Ni bukan M atau Z seperti yang dinyatakan sebelumnya


Ni another person.. (tgk. blog ni dh jadi tmpt luahan hati pula). maybe ni adalah entry GERAM yang terakhir kot. biasalah, kadang2 if kita ada borak2 dgn member2, mesti ada unsur gurau2. Ada seorang insan ni tak blh langsung bergurau bab cintan cintun. 

Patu boleh pulak tafsiran dia lain. Then dia menyampaikan cerita lain dekat orang lain. So jadi la benda lain. Biasa la. If communication tu melibatkan dua-tiga orang senang nk control. Tapi bila dah spread lebih dari 4 org, KOMFEM mmg tak blh nk zip.

Tp ape2 je la. kalau dah risau and takut menda tu jadi, hati2 je la. Buat ape nk gelabah sana  sini. iskh, budak zaman skrg mmg tak mature. Tak fikir jauh. Dari Shaira jadi emo tak menentu, dan juga tak mature, baik Shaira fikir pasal my travel trips yg lepas dan akan datang.
 
Lagi seronok bercakap pasal cuti2 malaysia dan sane sini, smpikan dah tak tau nak pergi mana. Baik share story pusing2 Australia and New Zealand dan juga Europe. Skydive, Scubadive, Bungee, Snorkelling, Road Trip, Bagpack, Culture, New Friends!!! Lagi enjoy pasal life.

Ye la, certain orang (lagi2 yg baru sangat and fresh bercinta, setahun jagung atau cinta monyet), kisah cinta dipaparkan di blog hari2. Kalau cinta kepada Illahi lain cerita kan. Bukan apa. Takut nnt bila frust and kecundang, dah jadi hal. Lain la if kuat... Bila dah gaduh, manis sepah dibuang ? ntah la phrase tu lah. Baik kita paparkan cerita traveling sana sini. Sebab menda tu mmg nyata dan menjadi pengalaman hidup yang blh menjadikan seseorang tu melihat dunia dgn mata lain. bak kata orang, jauh berjalan luas permandangan.  Muahaha.. 

 
♥ chow chin chau

Tuesday, September 8, 2009

Aku tak perlu lah respect dari org mcm KAU! menda dh kantoi terang TANG TANG!!!

Entry kali ni dlm bahasa melayu lah pulak. tp mcm kelakar..Muahaha..Smlm adalah hari yang paling HOT utk Shaira..Kerana satu peristiwa. 

Well , when I first look at it, rasa mcm bersalah pun ad.. Bila think twice, nope, I did the right thing. Mane tak, ye la. Lets name the guy A.  A ni bdk nye muda dari Shaira

Mula2 kenal, dia gile juruh la org kate. tp ever since satu peristiwa sejak last year,betul2 buat Shaira terkilan dgn sikap dia. Membuatkan Shaira terpaksa berhati2. So semalam, sekali lagi dpt tahu dia buat hal kat Z. Z ni a girl yg muda dari Shaira gak. Rapat la jugak. Kes thn lps pun ad serba sedikit melibatkan Z. 

Tu yg Shaira rasa kesian giler. Sbb geram dgn sikap A, Shaira pun terpaksa dgn' paksa rela' mengkantoikan  A kepada Z. Bukan niat busy body ke ape, tp sebab tak tahan lagi dgn A yang tak abis2 nk mengenakan atau menyakitkan hati  Z. Z ni perempuan, I need to protect my own kaum sbb Shaira tau betapa sakitnya hati kan.

Bukti kukuh mmg azali dan ternyata. So bile  A kantoi semalam, start la dia meroyan.Kepoh gile sane ni baru nk fix the problems. Kesian. Tp  A ni mmg terkenal dgn sikap playboy di kawan2 kalangan dia. A smlm lps kantoi, memang gelabah gila. I dont give a damn la dia nak kata ape. Tp memang obvious dia bersalah. patu nk sembunyi2 lagi. terus terang is the key idea OK . Bukan susah, be honest je. Tibe2 nk kait story orang lain pulak. 

Yang best nye, A ni yang tahun lepas buat hal ngn Z sebab duk couple dgn  M (another girl). Dalam kes ni M tak bersalah sebab dia tak tau ape2. M ni skrg dh jadi member Shaira. M yang  dgr story ni pn dah abis gelak. A mmg cam tu. lepas kantoi dgn M,mau sembunyi2 lagi.  padaaa. Tak berani nak face reality. Back to real world la budak. Dh kantoi baru nk itu ini. apa daa. benda terang tang tang dpn mata...

Z, akak doakan semua yang terbaik okay. Bkn niat nk kenakan korang, tp akak pun faham, peristiwa tahun lepas yg pedih dan sakit, akak tak sanggup nk tgk sekali lagi A buat mcm tu.
But akak admire the way u are thinking. bagus gile!. biar  A pulak tunduk kat u st!.

Padan muka A, lelaki ni bila dh kena depan2 tak serik. sekali tak cukup. Berapa puluh kali pun Shaira tak tau. bila nak berubah pun tak tau. dh terhantuk baru terngadah ? Betul ke phrase tu. hehe. memandangkn sekarang kat office tgh keje, to be countinue next entry later !

Saturday, August 22, 2009

Happy Fasting to All!

Selamat Berpuasa semua !!

Seribu senyuman belum tentu menawan hati, satu jelingan sudah cukup menimbulkan rasa benci, membina mengambil masa, meruntuh sekelip masa

Semoga Ramadhan membawa keberkatan kepada semua dan mengukuhkan ukhuwah yang terbina. Saya menyusun sepuluh jari memohon maaf atas keterlanjuran kata dan perbuatan yang menyinggung perasaan dan atas segala kesilapan yang telah berlaku sepanjang perkenalan.

Sekian, terima kasih

user posted image

Friday, July 31, 2009

waaaaaaaaaaaaaaaaaaa lame giler tak update !

the last time i posted something on my blog 31 may 2009.
lame giler k..now its 31 july 2009.
iskh3.. 2 months lak tu !
mcm mende2.. busy working and then Semester 1 exams !..
26 Jun blk msia.
5 July gerak gi Euro Trip.
26 July back to Sydney !

Went to :

Italy (Firenze,Rome,Pisa,Venezia,Milano) - Vatican City -Swiss (Zurich) - Germany(Munchen,Berlin) - The Benelux (Netherland-Amsterdam,Belgium -Brussels, Luxembourgh)- France (Paris) - Spain (Barcelona,Madrid) - Great Britain (UK-London,Birmingham,Oxford,Manchester,Liverpool, Scotland (Aberdeen,Edinburgh,Glasgow) - London


Gile best !!.. uploaded all the albums at http://www.facebook.com/NShairahIshak

Baru 10 albums. more and more to come !!

will be trying to update the blog later !

Sunday, May 31, 2009

The 'Full On' of Two Weeks Episodes 18 - 31 May 09

Since i posted my last blog, too many things happened to me , blessed by most of them ^___^

On 19 May (Tuesday), I've attended another interview ( i cant recall the number of rounds, too many interviews since I arrived here). Its a Business Admin Trainee position where they required the successfull candidate to start ASAP and joined their management team. At that point of time, there were 10 candidates for this particular position. After few days of the interview, I was so suprise to find out I was the successful candidate for the company.

However, I was so dissapointed to decline their offer due to the fact I am leaving to Msia and Europe for the whole month of July! Otherwise, I will be working permanent with them, attractive salary package while at the same time, I can focus with my Uni as all my classes next semester are going to be from 6-9pm. Nape la aku pegi interview tu if tak nak start the job ? well, maybe because i love to attend interviews cause i can actually brush up my communication skills and i can survive with many interview ^______^

20 May (Wednesday), I received a call from another recruitment agency for a job that I've applied. However, this time around i need to sit for an online assessment. It was pretty simple and very easy assessments.

The next day, 21 May (Thursday) 835 am, they called me for a face-to-face interview that noon. I jumped from my bed and so happy cause I will be starting my new assignment on a special project very soon. After a short 15 minutes discussion, yeay, my consultant told me that I will be start working that night from 10pm - 4am. I was so amazed when she showed the pay rate structure and it is extremely beyond my expectations!!.

22May (Friday), I received a firm instruction by Alcatel Lucent Sydney. I managed to get through to the 2nd phase of assessments for their Graduate 2010 intake . I am trying this for fun and to get experiences !. There are going to be 3 activities and one of them is presentation (without powerpoint slides). The session is going to be on Wednesday.

That night, when I was in the taxi on my way to work (ouh ya, i am working about 2km away from my house BUT because of my weird working hours, i normally travel by cab), I've been bitten by an insect. Here are the pictures. Pretty amazing huh !




23May(Saturday) & 24May(Sunday) : working as usual BUT my injure became worst.



25May(Monday) , I woke up as early as I can and at 9am, i left my house to go to Anzac Parade to seek for GP. I found few places and apparently either they were still close, fully booked or not available. However I was so glad to meet one of the GPs that would be able to squeeze me in without appointments. I was telling the DR i need to heal my pain and make sure it is not so obvious during my assessment on Wednesday. Well, he gave the bandage to secure my injury so it won't be in contact with the air.


26May(Tuesday), as usual, Tuesday is the busiest day of the semester. But today, i didnt go to Uni because of my injury. The DR gave me an MC . Yet, i have an assessment with Alcatel Lucent tomorrow. I have to prepare for everything. I am comfortable with all the assessment except the part, presentations without powerpoint slides. It's gonna be very difficult tho. So after seeking help from various party, I came out with a presentation of my own.

27May (Wednesday), People, Alhamdulillah. Everything goes really well. I was happy to meet new friends during the assessment. By next week i should be getting the result. If it's my rezeki and meant for me, i will get it

I did not put too much hope to get this Graduate thingy but if yes, it is going to be great! . I need something firm to secure my job and to settle down. With my PR validity until 2013, I have put much thoughts on it. I am thinking of settling down here for few years , 5 yrs, 10 yrs, ?? I dont know.. Citizenship ?! Yeah. i can apply after 20 Nov 2010.. Should I or should i not ?!! I don't know.

Afterall, having everything at my own possession is great but finding a person that's willing to share the happiness is rather difficult.

Who on earth would willing to settle down with me at Aussie ? That's a question to answer.
Related Posts with Thumbnails