♥ It's all about me ♥

My photo
Sydney, NSW, Australia
♥ Daughter of Tn Hj IR Ishak Hj Omar & Hjh Fatimah Hj Ab Rasid ♥ 2nd child syndrom alert ♥ Pre-mature Sept baby, 1985 ♥ Strong LIBRA character ♥ Happily married to Capt Amar Ab Aziz 10.11.12 ♥ Proud Ummi to Nur Raudhah Amar ♥ Citizen of MYR ♥ PR of AUS ♥ Loves exploring extraordinary things to gain extraordinary experience di bumi Allah ni ♥ So much in love with eXtreme activities - adrenaline junkie - an Advanced OW Diver, a qualified solo freefaller, bungy, rafting, and the list goes on :) ♥ Independent ♥ Obsessed with travelling due to parents' genetics ♥ Visited 42 countries so far ♥ USA 26 states ✓ Mexico ✓ Europe -15 countries ✓ Australia ✓ New Zealand - Nth & Sth Islands ✓ Asia ✓Asia Pacific ✓ Malaysia - Semenanjung most of the places; islands ✓Sabah ✓ Brunei ✓ Labuan ✓ Middle East, Jordan✓ Arab Saudi (Ramadhan 1995) Jeddah, Madinah, Mecca ✓ Alhamdulillah 2nd Call Ramadhan 2013 + UAE - Dubai & Abu Dhabi✓Umrah 3rd call Jan 2015 Africa✓ Egypt✓ Bali & Makassar✓ South America- 8 countries✓ China (covered 4 cities), HK, Macau✓ Fiji ✓ ♥ Personality: Strong ENTJ! ♥ You may judge me with anything, do I look like I care? Nah ♥ Live Life to the Fullest ♥

Sunday, July 31, 2011

August Oh August. Ramadhan & Final month of Winter for Southern Atmosphere.

Assalamualaikum. Ting3x. My update since 14 July. Phew, finally I managed to redeem one of my online vouchers. This time, no more about massage, no more about Yoga but food! Macaroons. Yummy, the best. 6 flavours - Macadamia, Coconut, Chocolate, Chocolate Rasberry, Passionfruit, Orange. With this promo, it was only $20 for 15 macaroons. As we all known, Macaroons expensive! So I nailed this bargain. Hehehe 

Oh, Encik Hubby ke Sabah, Land below the wind sbb ada exercise for about a week and expo ape ntah. Tgk la tu, pic Mount KK. Pls note, area semak sbb Encik Hubby pergi recce DZ // *last year ada satu DZ he named as DZ Shyra* Rindunyer KK. Last time jejak KK, Labuan & Brunei was in 2000!! As soon as after kitaorg adik beradik abis UPSR (Boy), PMR (Me) and SPM (K Lee). It was marvellous sebab all 3 of us scored straight A's in our respective main exams :) . Alhamdulillah. TQ Papa Mama for all the support and gile2 focus on us in 2000. Heeee

As usual, weekend routine pegi Yoga classes. Last weekend focus on balancing :)  . Yaww berpeluh2 ok.. Best betul, feeling so fresh and great!!! Lgpun winter susah sgt nk berpeluh, so sekali skala itu perlu. This weekend pulak focus on back bending :)
*Heee, May 2011, Makassar, Indonesia Trip*
i love this candid, yes slim!

Tak ketinggalan juga, movies yang dilayan for the past 2 weeks. ahahah.. Thanks to the technology. So kurang ahh skit Shairah nk jadi notty pergi movies hopping.. For sure, watching all these movies online at my own comfy zone memang the best.. Yes, weekend is my 'me time'. Mane tak, Monday-Friday keje as usual during business hours & Monday-Thursday malam part time. So Friday je mmg yipeee !!!

Horrible Bossess >> Lawak sgt. Bes
Bad Teacher >> Not bad, Cameron Diaz berlakon. So it was alright
Larry Crowne >> So so la.. tak berapa sgt
Ironclad >> I love this movie
Monte Carlo >> If you sought for some relaxation and funny movie
Zookeeper >> Awesomeness.. Movie ni best. It's about how important for YOU to be YOU, ada jugak adegan funny2, as the animals can talk!
The Chapereon >> About a father who wants a second chance from his family. I'm touched by this movie too as the father was trying hard to gain trust from his daughter
Change of Plans >> About a newly wed young couple yg terpaksa change all their plans because of their late best friend. Best jugak la
Captain America >> Yeah it was alright. Not too much of fantasies
Burning Bright >> A story about a sister who sacrifices for her brother. Mak dorang mati sbb drugs and the stepfather is hopeless. To cut long story short, at the end, ayah dia mati kena makan dek harimau (mst terpk, harimau? from where? tgk la cite ni yek). Thriller gak movie ni
The Inheritance >> Huih. sumpah scary ok. Ending semua mati kecuali the eldest. The chosen one. huhu.. not recommended kalau nk tgk cite ni malam2.. lol

Tick tock tick tock... Countdown for my Mega Trip sentiasa tersemat dalam hati dan calendar. As of today, lagi 72 days. Malaysia for 2 weeks then wot wot to South America... Phew, excited okay, semua planning and funds titik peluh sendiri. Sorry, x de loan bank ke, loan papa mama ke. Nope. Against my principal :) . Sorry. Nak travel 'internationally' ukur baju di badan sendiri. Dah besar kot nk burden papa mama lagi.. Now its time for them to pamper themselves :)). So what to do? Make yourself a timeline, plan on what to do, what to achieve. Start savings for the things your really3x want. If tak cukup fund, postpone tak yah trip besar2, small trip je. For me, last 2 years in 2009 I planned to go to South America. Kononnye 2010 nk pergi. Tp pk, uih 2009 hari tu dh jejak Europe, dkt2 3 weeks gak la.  2010 slow down. So 2010 I went to Jordan & Egypt patu lepak balik Msia during raya. Sebab dah defer so mmg ada spare funds lah kan. Tp 2011 ni lemak pulak, lagi2 Encik Hubby pun minat travel, jadinye stretch destinations pergi Indo and few other places sebelum timing to South America. Haha. *Encik Hubby tak join South America sebab cuti lame sgt nk kena amik*

Oh ya, an update about my wedding thingy >> almost every alternate day godek2 pasal wedding. Liaise with bridal services (still in decision mode sbb tak sure lagi nk pilih mane satu) and caterer to ensure everything is well answered before meet up in October ni. Ecey. Mcm EOY ni lak kawen kan. No lah. Tak de aral 2012. But I love to prepare everything awal2 so that dpt ideas and can fill up the missing gaps once everything is in place. Ye la orang kate in a successful event, 90% planning, 10% execution. Opss, ape pasal wedding designs etc, I wont share. Tak gimik la kn. Hahaha

August ni puasa. I also received a suprise news I would say. Ada chance nk spend masa berpuasa about 4 days or so dgn Encik Hubby. He's flying to New Zealand and definitely Shairah pun ke sana (2nd time to NZ). It's been 4 years since I went there last time July 2007. As of today, lagi 10 hari before our next meet up !!

Puasa in winter best, sebab masa berbuka cepat. lol. Yes, ada juga plan utk beractivities - ski, sowboard, bungy, raft and ape2 yg patut. But all should be good sbb winter sejuk, ssh nk rasa penat.. Tp maybe Scuba Dive and/or Raft kena pass la kot. Sebab sejuk.. we'll see. *Kami ni mmg suke terjah je, macam kat indo, nmpk menarik, x de dlm plan terus on* .Sebab ni short trip je, kitaorg spend masa kat Queenstown. Yey. My favourite town. Meet up kat Christchurch, patu fly to Queenstown . 3 full days kat sane, perhaps return day trip to Dunedin. Then balik to Queenstown and final day fly to Christchurch.. Kitaorg ada few hours before  flight masing2 balik ke destination masing2 ptg. So timing is just nice. Perhaps akan speed tour kat Christchurch nnt.

*Oh, Mesmerizing our Indo trip May 2011 - Bali & Makassar *


During this time jugak, Encik Hubby akan tapis2 contoh2 design for wedding - pelamin, deco, dresses semua2 lah. He is very meticulous gak like me. Attention to details, tp Shairah lagi la kot. "Eyes of an eagle". He loves photography and sure thing with all the photos yg Shairah tunjuk nanti dia blh tolong 2nd layer tapis mane design2 yg best. Heeeeee

Since 1 July was the new financial year for AUS, last week I had my performance review with my COO (pls note my line manager resigned 2 weeks ago because of health so COO la kena take over her review). It was good and we did talk about my next potential role and development plan for me. Yang penting juga end of August ni akan dpt bonus and payrise :) . Alhamdulillah. More rezeki.

I also can't wait for August sebab it's Ramadhan ! Puasa. Kire2 this year puasa yang ke 7 Shairah di perantauan. *ingat lagi mase mula2 puasa kat Melbourne mase degree, sakan anta Salam Perantauan. hahah smpi keluar kat few newspapers, every week lak tu*; Kali ni puasa lain sikit sebab first time bulan puasa, kerja day and night. Tp Shairah dapat exemption kt tmpt kerja malam utk start awal. So dpt blah awal. Macam biasa, after abis main job, Shairah blk rumah dulu, solat makan etc, baru gerak p keje.
*Heee, Malaysian Hall of Sydney*

As usual terawih kat rumah je on the weekdays (better buat dari tak buat kan?). Regardless penat mana pun i will try my best to do it. Surah pendek pun pendek lah.. Then Jumaat mlm and weekend terawih kat Malaysia Hall!. Yey.. Bes Bes.. I can't wait for puasa. Ni pun dh semngat nak masak for sahur mlm ni.. Hahaha. Lek2.. Malam ni Shairah pergi terawih kat Malaysian Hall Sydney. Esok 1 August, Bank Holiday (for those yg keje in banking and finance). Tp Shairah kerja gak. Tak pe, 2.5x pay kot. Lagipn mmg tak buat ape kn. Hehe.

Heee sila2 tengok salam perantauan 7 tahun yg lepas.. 2004. Rasanya ada 7 kot. Tapi jumpe 2 je :). Muka innocent.
http://ww2.utusan.com.my/utusan/special.asp?pr=aidilfitri2004&pub=aidilfitri2004&y=2004&dt=1117&sec=Album&pg=PreviewPages/PreviewPage11.htm
http://ww2.utusan.com.my/utusan/special.asp?pr=aidilfitri2004&pub=aidilfitri2004&y=2004&dt=1019&sec=Album&pg=PreviewPages/PreviewPage17.htm

P/S: Moga2 tahun ni lebih ramai org berpuasa dari orang sambut raya. Hmm. sekadar ingatan utk diri sendiri dan rakan2 yg lain. Puasa setahun sekali je kot. We dont even know if kite sempat puasa lagi pada masa akan datang. Wallahua'lam.

Wednesday, July 13, 2011

♥ July Ohh July... 91 hari lagi !! ♥


Alhamdulillah, dah masuk 2nd part of the year. New financial year for AUS. Shairah tak sabar nk buat Tax Return. Hopefully few grands in my savings later.


Btw ada few incidents kat workplace for the past few weeks (need not to elaborate on this). But all should be good. Rasa syukur sebab cuti October/November dah lulus dah. Lalala Yey. Sebulan time off. Lame tu kan… 


Shairah pun dh settle semua arrangement flights, tours, insurance utk trip blk Msia in Oct then my next Mega Trip to South America, yes next region to conquer. Tinggal tunggu nak gerak je. Rasenye ni my last so-called Mega Trip kot ‘solo’ (maknanye pergi without my other half). South America if nk pergi sorang2 risk. So I am joining the other group kat sane later. Next time nk pergi dgn hubby lak. (trip around Asian countries I don’t consider as MEGA TRIP sbb x challenging enuff for me. Hehe. That’s my POV, no offence anyway). Nnt blh activate mode LATINO babeh ! >> Next region ticked off <<


Next MEGA TRIP perhaps honeymoon to the Mainland USA. Hehe.. Maybe honeymoon few days kat Malaysia then panjangkan langkah. Encik Hubby tak yah susah2 nk pk cari travel consultant. PA sendiri dh ada. Lol Dah ada first draft dh. Places in mind, around US (East, West, South and jejak Canada skit kot). I think 3-4 weeks should be enough sbb dh jumpe tour yg blh cover East to West about 12 days and North to South about 12 days.. >> Wah, macam dh nak kawen tahun ni je kan <<


Lalalala, Pretty cheap too ! Considering USD dh depreciate skit. But who knows! >> Masih simpan smgt ni. Ni sme gara2 WTC dlu, kalau tak mmg further degree kat US << Shairah mmg suka jot down ape2 plan, sebab thoughts will be words, words will be come actions, Insya Allah. Nak conquer next region ngn my other half.

For the past few months juga, Shairah asyik semangat semula duk belek2 wedding related photos – dress, dais, deco, semua2 la. Hahah. Dulu2 terbantut jap. Obsess siot. Macam la nk kawen next few months. Heeee… Yerp, I will be my own wedding planner (takut nnt if ad wedding consultant or planner tak blh cope ngn kefussyan Shairah pulak. Sakit jiwa je ngn org x phm bahasa). I love to plan things. Tak sabanye nk tunggu my own fete ni. So better I have my own ideas and propose kat bridal services utk execute. As usual, I’ve created my own spreadsheet with all the necessary information. I’ve contacted few hallscaterers and bridal services. At least dh tau expected costing pe sme :). Blk msia mmg dah arrange few appointments dah. Nk pergi boutique dorang and hope sgt for their outcome sbb most of them ~ couture ~ Oh, to make it suprise Shairah tak kan share pictures ape2 bout wedding/akad and etc... 

Hope dpt la nnt later decide which services to use. Actually blh tahan gak pening nk pilih mana. But its good sbb after research and observation dpt narrow down from 11 bridal services option to top 6. Yg penting self satisfaction.

Lgpn weekend baru ni ad Wedding Expo kat Putrajaya. Mama and Papa pergi. So dpt la few brochures & pamphlets. Hall dah dibook. Jeng3x. Tak sabar nk balik and usha2. Nk cptkn time blh?. Yeye!
Oh normal routine as usual Movies & lepak at Malaysian Hall on Friday night for Isyak, yasin and Tahlil. Last week Shairah wat Kuih Lopez. Hehe. My favourite. Saje bawak pi hall.
Movies I’ve watched so far.

  • Transformers 3D >> Love the graphics
  • Bridesmaid >> Mmg klaka lah. Ni movie hope lps T3, 3D
  • Mr Popper’s Penguin >> Sgt lah comel this movie. But JC nye lawak x excessive sgt
  • Cars 2 >> Not bad
  • Blitz >> Thriller movie. Bes!
  • Harry Potter Finale 3D >> Tgk midnite smlm. Mmg syahdu abis. Byk gak touched scenes. I didnt read the novel so I wouldn't know what to expect.
More to come!!!

Outing2 around Sydney for food !


Shairah pn dh start pegi YOGA (Sorry I am only interested with the movements. Lgpn x de chanting pn kt sini) .. mmg huih. Urat mmg stretch la. Feels good bile berpeluh2 !!! … Shairah pun dh start slow2 masak stiap weekend.. hehe kerja 2 tmpt ni. Aduh. X de mase ok!

Rasenye that’s it for now. The countdown remains on my daily basis. So looking forward :0 . Pesanan kepada manusia yg tak paham bahasapaham2 kn lah bahasa anda.

Sunday, July 10, 2011

Pengajaran Mengenai Berhutang ~

Oh, sempena dh nak bulan pose ni, Shairah nak sharing ahh skit mende2 ni. Ye la pengajaran buat kite manusia yg PELUPA aka NASA in Arabic kn! Esp kepada penghutang2 kat luar sana tu yg lupa diri. Time ssh jalan pijak semut pun tak mati. Mcm2 janji manis, lepas tu lupa. Bak kata orang, if dh nak mati tu hampir2 nazak dah pun. Nk mintak tolong, bukan main. Baik mati je kn.. Tp dunia ni hanya sementara.

Again NASA aka PELUPA. Byk makan semut kot mase kecik. Tak pun mmg dah dasar perangai mcm tu. Oh, kalau mak bapak pun dh begitu, komfem tempias perangai busuk tu kat anak2. In the blood la katakn. 

>> "Hutang wajib dibayar walau tidak dituntut". Tp if mulut dah janji nk bayar, lagi la berlipat ganda kewajiban membayar hutang tu kn. Alah manusia, cakap je. Buatnya tidak. Iskh3. Ya Allah, semoga Engkau membalas lah ape2 yg patut kat orang2 mcm ni. Back to basic, pelajarilah hukum hakam Islam ni.

>> "Bile janji tak ditepati, itu adalah sebahagian tanda2 org munafik" ~ kesian kot kalau tergolong dlm org munafik ni.. Dh la perangai buruk, busuk and hodoh, hubungan ngn Allah tak dijaga, ni lagi la hubungan dengan manusia.. Jijik, buruk, kotor perangai mcm tu. Selagi lah orang camni hidup, mmg satu zuriat and keturunan and darah daging dia akan tetap perangai buruk ! Lagi baik anjing kurap tepi jalan tu daripada manusia yang tak kena budi, ada akal, tapi letak kat kepala lutut.. 

>> Selalu time bile jenazah diusung keluar pak imam akan ckp, mintak halal itu ini, blh tuntut dgn ahli keluarga yang lain.. Tp if hutang ngn ahli keluarga pn berlambak.. Haha.. Nak tuntut celah mane, belah mane? Baik2 sblm terlambat ni

>> “Matilah dalam keredhaan Allah, husnul khatimah, dapat mengucap dua kalimah syahadah, tiada hutang, dalam keimanan, membawa hati yang sejahtera dalam keadaan rindu kepada Allah swt dan Rasullullah, Muhammad SAW”. Sesame la kite check ye diri kite ni berhutang ke tak.. Ukurlah baju di badan sendiri. If tak mampu buat cara tak mampu. Tak payah la nk struggle nk show off sane sini. Makan nk class. Tp poket sendiri kosong. Eh penuh, penuh ngn harta and duit orang. BUAT APE!! DUIT HARAM la if tak reti bahasa.

>> Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya (Ya Allah, cpt2 la ko tunjuk) :

i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya. (Ha, sbb ni la tibe2 je lesap, dgn duit2 sekali lesap. tp x sedar diri)

ii. Hidup mereka tidak mendapat keredhaan dan keberkatan Allah. (Alah, mane dorang kesah mende2 ni, if not dari dlu lagi tak de la asyik berutang je)

iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim(Mmg sgt zalim dh pun. Patu muka dorang tembok sbb buat derk, mcm x de mende berlaku. Bodoh btol)

iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima. (Mane la dorang nmpk amalan dorang. Nama pn dh dikaburi dgn duniawi. Reti berhutang, pk berhutang, cmne nk pinjam duit je reti. Yg lain slip sudeh)

>> Sabda Rasul S.A.W.

Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya).(Riwayat Ibnu Majah)

>> Sabda Rasul S.A.W. lagi


Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.(Riwayat Baihaqi)

Wallahua'lam..
Ya Allah, aku serahkan kepadaMu untuk menghadapi orang2 cmni.. 
Related Posts with Thumbnails